Wednesday, September 2, 2009

Bagaimana nak 'season' lesong batu leper ni?

Akak minat lesong batu leper ni bila ternampak dalam satu program tv masakan. Lepas tu mintak adik yang tinggal di JB belikan. Adik terjumpa lesong ini , cantik dibungkus di sebuah kedai pinggan mangkuk. Bila dibuka bungkusan, lesong batu ini tak serupa batu lesong yang biasa iatu batu granite yang nampak lebih padat. Tak pasti batu jenis apa yang digunakan untuk lesong yang leper ni..maka belumlah digunakan.

Nak tanya la kawan-kawan online , sesiapa yang ada maklumat berkaitan batu lesong, bagaimana nak cuci (season) lesong batu leper sebelum boleh digunakan ..kerana bila digesek anak lesong tu , semacam ada hakisan lesong tu menyerupai habuk halus.

4 comments:

  1. salam kak jah..
    act nak komen pun bukan ler pandai sangat..tp sy rasalah akak..lesung nie macam lesung biasa tu gak..kena selalu guna & lama2 hilang le lapisan yang menyerupai debu tu..

    lagi satukan akak..berkenan betul saya dengan lesung leper nie.nak cari jugak le..kat mana yea akak boleh dapat?..mahal tak?..banyak pulak soalan..hehe..

    ReplyDelete
  2. tq cik yatt..cadangan tu
    kata orang guna hampas kelapa dan cuci 2/3 kali sehingga tak de habuk lagi.

    lesung bagu leper ni adik akak belikan di kedai panggan mangkok JB. tak pasti pulak brpa harga.

    kalau cik yatt minat, boleh akak tanyakan adik akak tu.

    ReplyDelete
  3. salam akak dah lama mnt lesung indon ni..katne blh dpt..rgr akak er kat 0122124844

    ReplyDelete
  4. cikShikin,
    maaf lambat baca ur mesej. akak dah lama tak buka blog ni.

    insyaAllah, nanti akak tanyakan my sis ..kalau ada ..will mesej u.
    kak lijah

    ReplyDelete